Η Βασίλισσα του Χιονιού

Δελτίο Τύπου

Λίγα λόγια γιατον συγγραφέα και το έργο.

Ο Άντερσεν κάποτε είπε : Έχω πολύ υλικό, συχνά μου φαίνεται σαν ο κάθε φράχτης , το κάθε μικρό λουλούδι να μου λέει : “Κοίταξέ με μόνο για μια στιγμή και αμέσως η ιστορία μου θα περάσει μέσα σ’εσένα”, και  έπειτα , αν έχω διάθεση , έχω την ιστορία.

Γεννήθηκε το 1805 στην Οντένσε , μια επαρχιακή πόλη της νήσου Φύνεν στη Δανία , από ένα τσαγγάρη και μία αγράμματη πλύστρα. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην έσχατη φτώχεια.

Έγινε γνωστός στις φτωχογειτονιές της Οντένσε σαν ένα μοναχικό , αδέξιο και παράξενο αγόρι , που έντυνε τις κούκλες του , έγραφε θεατρικά έργα και τραγουδούσε  με ωραία φωνή τενόρου , ενώ την ίδια στιγμή τ’άλλα παιδιά τσακώνονταν στους δρόμους.

Ο Άντερσεν ήταν ο πρώτος συγγραφέας που ανέδειξε το παραμύθι, ώστε να θεωρείται λογοτεχνία .

Στον Κόσμο του Άντερσεν , όπως στο Θέατρο , διυλίζονται κάποια από τα μεγάλα καθιερωμένα θέματα της Τέχνης : παιδικά χρόνια , αγάπη , απώλεια  και θάνατος. Είναι δραματοποιημένα έτσι ώστε ένα παιδί να μπορεί να τα καταλάβει , και όπως έλεγε ο ίδιος “…ενθυμούμενος  πάντα , ότι ο πατέρας και η μητέρα συχνά ακούνε κι αυτοί και θα πρέπει να δώσεις και σε αυτούς κάτι ανάλογο της δικής τους αντίληψης…”

Στην Βασίλισσα του Χιονιού λοιπόν  ο Άντερσεν καταπιάνεται με τα παιδικά χρόνια την αγάπη και την απώλεια.

Η Γκέλντα και ο Καρλ είναι δύο μικρά παιδιά , αγαπημένοι φίλοι που ζούν ξέγνοιαστα κι ευχάριστα τα παιδικά τους χρόνια.

Ώσπου έρχεται η βασίλισσα του χιονιού και με δόλιο τρόπο, με μάγια, κλέβει  τον Κάρλ και χωρίζει τους δύο φίλους.

Η Γκέλντα όμως θα κάνει τα πάντα  να ξαναβρεί τον φίλο της. Μπαίνει σε μια βάρκα μ’ ένα μικρό  πανί και ανεβαίνοντας το ποτάμι, αρχίζει μια μεγάλη πορεία στα βουνά και στα δάση ώσπου να φτάσει στον Βόρειο Πόλο , στο παλάτι της Βασίλισσας του Χιονιού. Συναντάει μια μάγισσα που προσπαθεί με τα μάγια της να κάνει την Γκέλντα  να ξεχάσει τον φίλο της και να την κρατήσει για πάντα κοντά της , όμως οι δύο ξύλινοι στρατιώτες την βοηθάνε να φύγει και να συνεχίσει τον δρόμο της. Δύο κοράκια που μιλούν κορακίστικα πείθονται να την βοηθήσουν να βρεί τον φίλο της , και από ευγνωμοσύνη η Γκέλντα δέχεται να γίνει κουμπάρα τους και να τα παντρέψει, τελώντας το μυστήριο στα κορακίστικα , αλλιώς δεν θα ίσχυε ο γάμος Παρατρίχα γλυτώνει από μια οικογένεια ληστών , και δεν θα την κάνουν αυγολέμονο. Γίνεται φίλη  μ’έναν τάρανδο που ήταν σκλάβος των ανθρώπων , και την πάει στον Βόρειο Πόλο, στην πατρίδα του , στο παλάτι της Βασίλισσας του Χιονιού. Εκεί που ζεί πια ο Κάρλ και νομίζει ότι είναι ευτυχισμένος. Βρίσκει τον Κάρλ. Μ’ένα τραγούδι του λύνει το μάγια και τον παίρνει ξανά μαζί της, στη σοφίτα της γιαγιάς . Μια μεγάλη διαδρομή , μια μεγάλη περιπέτεια και μια μεγάλη θριαμβευτική νίκη της Αγάπης με κωμικές καταστάσεις , συγκίνηση , και πολύ πολύ τραγούδι.

Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

 

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

Θεατρική διασκευή  – Σκηνοθεσία: Θόδωρος Γράμψας

Σκηνικό – Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου         

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Χορογραφίες: Βάλια Ππαχρήστου             

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

 

Παίζουν:

Τζένη Σταυροπούλου, Μαρία Κουθούρη, Στέλλα Τσουτσάνη,

Βασίλης Τουρκομένης, Κατερίνα Δηματη, Σταύρος Λιλικάκης,

Μιχάλης Τακτικάκης, Βαγγέλης Βογιατζής, Κατερίνα Αθανασιάδη, Κυριάκος Σαλής. 

 

Η παράσταση παίζεται στο θέατρο Τζένη Καρέζη

Κάθε Κυριακή στις 11:00 και 15:00

 

Θεατρική Περίοδος

2014-2015