Τρέχουσες Παραστάσεις

Ζουβέ – Ελβίρα, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα

Μετά από την περσινή επιτυχία της παράστασης, το έργο Ζουβέ – Ελβίρα θα επαναληφθεί από τέλη Οκτωβρίου 2023 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο Θόδωρος Γράμψας σκηνοθετεί τη θεατρική μεταφορά της Μπριζίτ Ζακ που αντλεί από τα επτά μαθήματα του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη, και δάσκαλου υποκριτικής, σε μετάφραση του Βασίλη Παπαβασιλείου, στο Θέατρο Πράξη Επτά.

© Ίρις Κατσούλα

Ένα σημαντικό “έργο” που αναφέρεται στον “μαγικό” και γοητευτικό κόσμο της υποκριτικής και του θεάτρου, ανεβαίνει σε μετάφραση του Βασίλη Παπαβασιλείου και σκηνοθεσία του Θόδωρου Γράμψα και στο Θέατρο Πράξη Επτά τον Οκτώβρη του 2023Το κείμενο εστιάζει στο πάθος της διδασκαλίας, αλλά και στον μόχθο της μαθητείας των σπουδαστών για να κατακτήσουν την τέχνη της υποκριτικής. Να συνειδητοποιήσουν ότι για να γίνουν πραγματικοί ηθοποιοί, πρέπει πρώτα να συναισθανθούν την ευθύνη που κουβαλά ο καθένας τους απέναντι στην ίδια την Τέχνη, καθώς και στους θεατές που “πιστεύουν” σ’ αυτήν και ακολουθούν. Το έργο δεν είναι μυθοπλασία. Πρόκειται για τα επτά μαθήματα του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη, και δάσκαλου υποκριτικής Λουί Ζουβέ, στη δραματική σχολή που διδάσκει, στο Παρίσι το 1940, όπως τα κατέγραψε η γραμματέας του Σαρλότ Ντελμπό, μετά από δική του απαίτηση. Μέσα σ’ ένα περιβάλλον πολέμου, διδάσκει την μαθήτριά του Κλαούντια το ρόλο της Ελβίρας από το έργο “Ντον Ζουάν” του Μολιέρου. Συμμετέχουν, επίσης, δύο συμμαθητές της που “κρατούν” τους ρόλους του Ντον Ζουάν και του Ζγαναρέλου. Χρόνια μετά, τη δεκαετία του ’80, η Μπριζίτ Ζακ, καθηγήτρια στην Εθνική Σχολή Τέχνης διαπιστώνοντας την “θεατρικότητα” αυτών των μαθημάτων τα “μετέφερε” στη σκηνή. 

Jouvet_Elvira

© Ίρις Κατσούλα

Ο Θόδωρος Γράμψας με τους μαθητές του μεταφέρουν με τη σειρά τους στη σκηνή τη διδασκαλία του Ζουβέ και την αγάπη του για το θέατρο, μέσα από τη διαχρονική σχέση διδάσκοντος και διδασκόμενου που παραμένει αναλλοίωτη στο πέραμα του χρόνου. Ο σκηνοθέτης συμπρωταγωνιστεί με τους Ανδριανή Κυλάφη, Στέλιο Γιαννακό και Νίκο Παλιούρα.