Μαρία Τσιμά

Μαρία Τσιμά 

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών . Ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Συντροφιάς Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Θεατρικού Οργανισμού ΣΤΙΓΜΗ. Στέλεχος Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΙΝΞ) του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Διασκεύασε μαζί με τον Γιάννη Αναστασάκη το μυθιστόρημα του Τζέημς Θέρμπερ: «Τα 13 ρολόγια». Παραστάσεις του έργου δόθηκαν στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Πάτρας και Ιωαννίνων (έργο για παιδιά και εφήβους) και το μυθιστόρημα της Ινές Κανιατί «Η τρελοβγενιώ» Θέατρο Στοά – Θέατρο Βασιλάκου και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (2014)

Με το διήγημα «Κριστέλα» πήρε το Γ’ Βραβείο Διηγήματος από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΧΜΙΟ. Κυκλοφορεί στη συλλογή Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ. Πήρε το Β’ Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος για την «Αιολική Γη» του Η.Βενέζη. (2014).

Το 2017 από τις εκδόσεις ΣΤΕΡΕΩΜΑ εκδόθηκε η νουβέλα «ΤΟ ΛΙΘΟΣΤΡΑΤΟ» που πήρε το Γ’ Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Αναγνώστης . Το 2018 εκδόθηκε το θεατρικό έργο «ΙΣΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, Αλλοδαπές γυναίκες μιλούν» που παρουσιάστηκε στο θεατρικό χώρο Vault το 2016-7.

Διετέλεσε Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Νοέμβριο του 2019 και καθηγήτρια Υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.

Έχει πάρει μέρος σε 60 θεατρικές παραστάσεις ,σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και στην τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο , το ΚΘΒΕ, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Αγρινίου και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.