Αφηγηματική Χειραφέτηση του ηθοποιού

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

για Απόφοιτους Δραματικών Σχολών

με τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΔΕΝΤΑΚΗ και τον ΓΙΑΝΝΟ ΠΕΡΛΕΓΚΑ

για την

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

 

Οι σύγχρονες σκηνικές αναγνώσεις απαιτούν πια από τον ηθοποιό,  περισσότερο ίσως από ποτέ, να είναι ικανός αφηγητής, ικανός παραμυθάς. Όλο και συχνότερα πια βλέπουμε να ανεβαίνουν στο θέατρο διασκευές λογοτεχνικών έργων, ποιητικών ή πεζών˙ πολλά από τα σύγχρονα θεατρικά έργα έχουν εμφανή τα σημάδια της λογοτεχνίας στον τρόπο γραφής τους˙ ακόμα και τα κλασικά θεατρικά έργα δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως απλές αναπαραστατικές ιστορίες, όπου οι ηθοποιοί «βουτούν» γενικά σε μία συναισθηματική κατάσταση, αλλά απαιτούν από τον ηθοποιό να έχει συναίσθηση της συγγραφικής δομής, ώστε να μπορεί με ευκολία είτε να την αναπαραγάγει, είτε να την αποδομήσει.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε απόφοιτους δραματικών σχολών που αισθάνονται την ανάγκη να εμβαθύνουν στο θέατρο που δίνει έμφαση στο λόγο, προκειμένου να ενισχύσουν τα αφηγηματικά εκφραστικά τους μέσα. Σε ηθοποιούς που νιώθουν την ανάγκη να αποκτήσουν εργαλεία τέτοια που θα τους επιτρέπουν να χειρίζονται εκείνοι τα κείμενα, κι όχι να είναι δέσμιοι των κειμένων.

Ο Γιάννος Περλέγκας, χρησιμοποιώντας  κομμάτια της «Αυτοβιογραφίας» του Τόμας Μπέρνχαρντ, ενός οριακού σύγχρονου λογοτεχνικού κειμένου, θα επιχειρήσει αρχικά να δώσει τεχνικές «ξεκλειδώματος» του νοήματος μέσα από ασκήσεις συντακτικής και γραμματικής κατανόησης του κειμένου. Έπειτα, μέσα από συλλογικές, αλλά και ατομικές προσεγγίσεις, θα δούμε πώς σχηματοποιείται η εσωτερική ανάγκη στον ηθοποιό να εκφέρει το κείμενο, όχι ως τυπικός αφηγητής, αλλά ως ουσιαστικός φορέας των εμπειριών που εκθέτει ο συγγραφέας.

Ο Παντέλης Δεντάκης θα δουλέψει πάνω στο κείμενο του Roland Schimmelpfennig “Idomeneus”. Μια σύγχρονη γερμανική Τραγωδία, βασισμένη στο μύθο του Ιδομενέα, βασιλιά της Κρήτης τα χρόνια του Τρωικού πολέμου. Παρά την αφηγηματική του δομή, ο “Idomeneus” έχει καταιγιστική δράση και αναπτύσσει διαλεκτική πάνω στην έννοια των πολλαπλών επιλογών στη ζωή και των παράλληλων “συμπάντων”.