Μάνια Παπαδημητρίου - Πράξη Επτά

Μάνια Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Απόφοιτος αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης ( 1983 ).Στο Θέατρο έπαιξε με τους εξής θιάσους:
Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Πόρτα – Ξένιας Καλογεροπούλου, Θέατρο Αμόρε, Εθνικό Θέατρο, Θεατρικός Οργανισμός Σκηνή, Θεατρικός Οργανισμός Εποχή, Κ.Θ.Β.Ε., ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Πάτρας, Λαμίας και Ρόδου, Απλό Θέατρο.
Σε σκηνοθεσίες των: Καρόλου Κουν, Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή, Μ. Λυμπεροπούλου, Σ. Φασουλή, B.Παπαβασιλείου, Ρ.Πατεράκη, Κ. Νταλιάνη, Αντώνη Αντύπα, Σ. Ντουφεξή, Μ. Κακογιάννη, Π. Βούλγαρη, Λ. Βογιατζή, Γ. Ρήγα, Κ. Σπανού, Ε. Παπακων/νου, Ν. Σακαλίδη, Ρ. Πατεράκη, Ν.Μιλιβόγιεβιτς, Β. Παπαβασιλείου.
Στα έργα: Ορέστεια, Προμηθέας Δεσμώτης, Σφήκες (χορός), Πλούτος (Πενία), Τρωάδες (Κασσάνδρα), Ανδρομάχη, Λυσιστράτη (Κινησίας), Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων (Ανδριάνα), Σχολείο Γυναικών (Αγνή), Ο Καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν (Σεν Τε Σουιτά), Η Αρρώστια της νιότης (Μαρί ), Αγγέλα (Αγγέλα), Το Πανηγύρι (Χνούδι), Ελίζα (Ελίζα), Ζουβέ Ελβίρα (Κλαούντια-Ελβίρα), Η Κληρονομιά (Λιζέτ), Αγάπη-Πίστη-Ελπίδα (Μαρία), Μόλλυ Σουήννυ (Μόλλυ), Ορλάντο (Ορλάντο), Η Δυτική Αποβάθρα (Κλαίρ), Έγκλημα και Τιμωρία (Σόνια ), 1843 (Όλγα), Με δύναμη απ΄την Κηφισιά (Φωτεινή ), Ένα φεγγάρι για καταραμένους (Τζόσσυ), Το Δεκαήμερο των Γυναικών (Βαλεντίνα), Η Φυγή (Λιούσκα), Η Εβραία του Μπ. Μπρεχτ, Ο Ξεριζωμός (Μέηρυ), Aτσάλι (Φέητ), Τρεις Αδελφές (Νατάσα). Οιδίποδες της Ρούλας Πατεράκη στο Εθνικό ( Ιοκάστη), Η ΚΡΑΥΓΗ του Τένεσση Ουίλλιαμς στο Φάουστ ( Κλαιρ) και Η Αδαμαντία του Π. Μέντη στο Θέατρο Τέχνης.Έπαιξε στις Ταινίες: ”Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης” της Φ. Λιάππα
”Οι Αθηναίοι” του Β. Αλεξάκη
”Απ΄το χιόνι” του Σ. Γκορίτσα
”Η Γυναίκα που επιστρέφει” των Μ. Πάσσαρη, Ν. Σαββάτη
”Η Ληστεία” του Α. Καρδαρά
”Θα το Μετανιώσεις” της Κ. Ευαγγελάκου
(βραβείο Α΄γυναικείου ρόλου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2002)
”Το Βλέμμα του Οδυσσέα” του Θ. Αγγελόπουλου
”Η Γυναίκα είναι Σκληρός Άνθρωπος” του Α. Καφετζόπουλου (2005)
”Χρυσόσκονη” της Μαργαρίτας Μαντά (2009)Και στις μικρού μήκους ταινίες: ”Η Κυρία Μίκα” της Κ. Ευαγγελάκου
”Ο Μπάμπης και η Τασία παντρεύονται” του Α. Καρδαρά
(Τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ της Δράμας)Από το 1998 συνεργάζεται με τη Δραματική σχολή Αρχή όπου παραδίδει μαθήματα Υποκριτικής για το Θέατρο.Σκηνοθέτησε την παράσταση “Άκου τι λέει” πάνω σε κείμενα του Μπέκετ (2002), την παράσταση “Νικαράγουα Περιστατικό 315″ τον Οκτώβριο του 2003 στο θέατρο του Νέου Κόσμου και “Ο Άλλος Θάνατος της Ιωάννας της Λωραίνης”, στο Θέατρο Μεταξουργείο το χειμώνα του 2004-2005.” Ο Βασιλιάς Πεθαίνει” του Ιονέσκο στο Θέατρο Τέχνης το 2009 και ” Το όνομα μου είναι Rachel Corrie” το 2009 -2010 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και την παράσταση ” Ο γνωστός μας Άγνωστος κύριος Γκάτσος” για το Φεστιβάλ Επιδαύρου το 2012 και για το θέατρο Τριανόν.

Το ” Καληνύχτα Ντε” το 2014 για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Αγρινίου και το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης πάνω στο τέλος της μικρής μας πόλης του Δ. Χατζή και το ”Καληνύχτα Μαργαρίτα” του Γερ. Σταύρου.
Τώρα σκηνοθετεί και πάλι ” Το όνομά μου είναι Rachel Corrie” στο Θέατρο Παραμυθίας.
Έγραψε και σκηνοθέτησε το μικρό θέαμα για έναν ηθοποιό και πιάνο, ”Το Χαμόγελο της Γιαγιάς”, που παίχτηκε στο Θέατρο Πορεία το χειμώνα 2004-2005.,και το ” Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία” που παίζεται από το 2013 ως σήμερα σε ad hoc παραστάσεις σε μουσικοθεατρικούς χώρους.