Μια πέτρα λάθος

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά θα παρουσιάσουν τη δίγλωσση παράσταση «Μια πέτρα λάθος».

Δύο νέες γυναίκες, η Ελένη και η Άννα – η πρώτη είναι η μητέρα της δεύτερης- αποτυπώνουν επί σκηνής τη σχέση μάνας – κόρης, που στο πέρασμα του χρόνου, από την αρχαιότητα ακόμη, σε διαφορετικές χώρες και λαούς, παραμένει το ίδιο δύσκολη, το ίδιο σκληρή, αλλά πολλές φορές και το ίδιο λυτρωτική. Αυτή είναι η υπόθεση του έργου του Θεόδωρου Γράμψα «Μια πέτρα λάθος». Έργο, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Οκτώβριο σε ένα ιδιαίτερο ανέβασμα στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Θα παρουσιαστεί σε μία δίγλωσση παράσταση από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και την Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης των δύο θεάτρων τον Μάιο του 2014 στα Τίρανα με το έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε, το οποίο ανέβασαν σε δύο διαφορετικές παραστάσεις. Η βασική ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος είναι ότι κάθε ρόλος της παράστασης θα ερμηνεύεται από δύο ηθοποιούς σε διαφορετική γλώσσα: Η Λουίζα Τζιουβάνι -πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και του κινηματογράφου, την οποία θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα- και η Τζένη Σταυροπούλου στα ελληνικά θα υποδυθούν την Ελένη, συγχρόνως πάνω στη σκηνή, ενώ η Ελένη Λουντιάνα – Θανάση και η Πένυ Παπαγεωργίου αντίστοιχα, την Άννα.
Μετάφραση στα αλβανικά: Λουίζα Τζιουβάνι. Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Γράμψας. Σκηνικό – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Νικολαϊδης.
Το «Μια πέτρα λάθος» θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου στο «Τέχνης» για δεκαπέντε παραστάσεις. Την 1η Δεκεμβρίου θα ανέβει στα Τίρανα, όπου θα παρουσιαστεί για ακόμη δεκαπέντε παραστάσεις. Εν συνεχεία, θα ταξιδέψει σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Άγιους Σαράντα και Κοριτσά.

Teatri Kombetar Eksperimental i Shqiperise dhe Kompania Teatrale Praksi Efta paraqesin nje shfaqje ne dy gjuhe , vepren e Th.Grampsas *Nje gur gabim* Vepra *Nje gur gabim* shperfaq mardhenien nene e bije , qe me kalimin e kohes ,madje qe nga kohet e lashta, ne vende dhe popuj te ndryshem, vazhdon te jete e veshtire ne te njejten menyre, shpesh e eger por edhe njesoj shpenguese. Per kete dhe eshte teatralisht interesante. Luiza Xhuvani eshte aktore e njohur e teatrit dhe kinemase ne Shqiperi.Luan per here te pare ne Greqi. Premiera ne Athine eshte ne 14 tetor ne Teatro Tehnis ne rrugen Fruniksu ne Plaka per 15 shfaqje. Ne Tirane eshte ne 1 dhjetor ne Teatrin Kombetar Eksperimental *Kujtim Spahivogli* me te njejtin numer shfaqjesh. Shfaqja do te udhetoje gjithashtu ne Patra, Selanik,Sarande, Korce.